facebook Informatiefiche

Dierenkliniek

Dierenartsenpraktijk

Gebitsverzorging


Gebitsproblemen behoren tot de meest voorkomende kwalen bij onze huisdieren.


Hieronder gaan we dieper in op volgende aspecten van de gebitsverzorging:

 

  • Welke zijn de problemen die zich kunnen voordoen?
  • Hoe wordt tandplak en tandsteen behandeld?
  • Wat kan u zelf doen om deze problemen te voorkomen?

 

Welke problemen kunnen zich voordoen?

Bij een gebitscontrole op 6 à 7 maanden leeftijd kunnen afwijkingen in de stand van de tanden worden vastgesteld en wordt gecontroleerd of er geen blijvende melktanden zijn. Dit komt dikwijls voor bij kleine rassen en meestal zijn het blijvende melkhoek- of snijtanden die moeten verwijderd worden.


Problemen bij volwassen honden worden meestal veroorzaakt door tandplak. Dit is een aanslag op het tandvlees en de tandkroon die bestaat uit bacteriën en eiwitten uit het speeksel. De bacteriën tasten het steunweefsel en het bot rond de tandwortel aan, waardoor tanden los komen, fistels en abcessen ontstaan en zelfs een verhoogde kans op fracturen van de onderkaak kunnen veroorzaken. Naast pijn in de mond, kan deze etterige ontsteking ook problemen veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam. Het kan de oorzaak zijn van een chronische hoest of moeilijk te genezen ooginfecties.


Wanneer tandplak niet tijdig verwijderd wordt, gaat die in minder dan een maand tijd verkalken (calcium uit het speeksel) tot tandsteen die met zijn ruw oppervlak de ideale basis biedt voor een versnelde afzetting van nieuw tandplak.

 

Hoe worden tandplak en tandsteen behandeld?

Tandplak kan mechanisch verwijderd worden door poetsen of veelvuldig kauwen. Tandsteen niet meer. De enige manier om dit aan te pakken is een gebitsverzorging onder volledige narcose. Hierbij worden alle tanden eerst machinaal (ultrasoon) van alle tandsteen ontdaan. Daarop volgt een grondige inspectie. Beschadigde of loszittende tanden worden meestal getrokken. Abcessen worden gespoeld en fistels worden uitgecuretteerd en indien nodig gesloten. Uiteindelijk wordt het oppervlak van de gezonde tanden goed gepolijst. Dit verwijdert de laatste restjes vuil, maakt het gebit mooi wit en geeft de tanden weer een effen oppervlak, wat aanzet van nieuw tandsteen tegengaat.

 

Wat kan u zelf doen om deze problemen te voorkomen?

Preventie van al deze problemen blijft het belangrijkste. Om aanzet van tandplak, en dus ook tandsteen te voorkomen, is dagelijks tanden poetsen het meest efficiënt. Een speciale hondentandpasta wordt met een gewone borstel of een vingertandenborstel op de tanden aangebracht. De enzymatische verteringswerking van deze tandpasta vult het mechanisch reinigende effect van zo’n poetsbeurt perfect aan. Ideaal is je hond hier al op erg jonge leeftijd aan te laten wennen.


Lukt het tandenpoetsen niet, dan komt het er op aan je hond te stimuleren zo veel mogelijk te kauwen. Hiervoor werd een aangepaste onderhoudsvoeding ontwikkeld waarbij de grootte van de brok het dier verplicht goed te bijten. Verschillende kauwsnacks kunnen een andere voeding ook goed aanvullen. Verder zijn er dan nog de chews, stukken gedroogd materiaal geïmpregneerd met een enzymatisch werkende tandpasta.


Aarzel niet om meer informatie te vragen over al deze manieren om het gebit van je huisdier in perfecte staat te houden.