facebook Informatiefiche

Dierenkliniek

Dierenartsenpraktijk

Een hondje kopen

 

Een hond in huis halen doe je niet zomaar! Het is belangrijk jezelf enkele vragen te stellen:


 • Een pup of een volwassen hond
 • Een rashond of een kruising
 • Welk ras
 • Met of zonder stamboom
 • Een reu of een teef

 

Eén goede raad: handel niet impulsief. Enkel bij een weloverwogen keuze en aankoop, kom je niet bedrogen uit. Onderstaande checklist kan een hulp zijn bij de aanschaf van een nieuwe hond:


 • Ouderdieren of toch zeker het moederdier aanwezig
 • Ouderdieren vrij van ziektes (heupdysplasie, allergieën, oogafwijkingen,…)
 • Propere, heldere ogen en zuivere oren
 • Neus zonder korsten of etterige uitvloei
 • Geen hoesten of niezen
 • Blinkende vacht zonder vlooien of vlooienstrontjes
 • Propere anus zonder sporen van diarree
 • Afwezigheid van een navelbreukje
 • 2 ingedaalde testikels (kan tot 10 maanden leeftijd)
 • Levendig en alert beestje
 • Gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid
 • Geïdentificeerd door een chip

 

Pup of volwassen hond?

Een pup in huis halen, betekend een speels en levendig beestje erbij. Voordeel is dat het dier zich van bij het begin kan aanpassen aan je gezin, je woonst en je omgeving. Van de baasjes vereist dit echter een consequente opvoeding. Tenslotte: laat de pup lang genoeg bij het moederdier! Pas vanaf 8 weken is hij klaar voor zijn nieuwe thuis.
Volwassen dieren zijn karakterieel al gevormd en zijn in de meeste gevallen naar behoren opgevoed. Als de hond over voldoende aanpassingsvermogen beschikt, heb je er een dankbare huisgenoot bij.

 

De asielen zitten vaak overvol met zowel puppy’s als volwassen exemplaren. Informeer bij de verantwoordelijke of er een hond aanwezig is, die bij jou en je gezin zou kunnen passen. Het loont meestal de moeite een sukkelaar een nieuw leven te geven.

 

Rashond of kruising?

Rashonden beantwoorden aan de ‘rasstandaard’ waarover je vooraf informatie kan inwinnen bij de verschillende rasverenigingen en bij de overkoepelende organisatie Sint-Hubertus. Als je zekerheid wilt over het karakter en de uiterlijke kenmerken van je hond, kies je dus best voor een rashond.
Het karakter en het uiterlijk van kruisingen is minder voorspelbaar, maar daarom zijn ze niet minder lief of gezond.

 

Welk ras?

Waarschijnlijk heb je al langer een bepaald ras in gedachten? Stel jezelf dan de vraag of dit ras bij je levenswijze, of dat van je gezin, past. Bepalend hierin zijn de functie van de hond (werkhond, waakhond, gezelschapsdier,…), je persoonlijke smaak en, niet onbelangrijk, je beschikbare ruimte en… tijd. Je keuze is hoogstpersoonlijk: laat je niet meeslepen door de populariteit van een ras of de goedbedoelde meningen van anderen.

 

Met of zonder stamboom?

Honden met stamboom fokken, vergt bijzondere inspanningen. Rasfokkers doen hun uiterste best om hoogwaardige fokdieren te kruisen en proberen de gezondheid te garanderen. Ook aan de socialisatie van deze puppy’s wordt voldoende aandacht besteed. De rasorganisatie Sint-Hubertus probeert borg te staan voor kwaliteit.
Particulieren die een nestje fokken zonder stamboom, doen dit veelal uit hobby. Het eventuele gebrek aan professionaliteit, wordt vaak ruimschoots gecompenseerd door de goede verzorging en socialisatie van het nestje.

 

Hondenhandelaren kunnen je op elk moment van het jaar het door jouw gewenste ‘rashondje’ bezorgen. De exacte achtergrond van de pups is niet altijd verifieerbaar. Als meerdere honden geconcentreerd op een kleine plek verblijven, is er een groter risico op besmettelijke ziekten. Het socialisatieproces, dat zo belangrijk is in de eerste levensweken, blijft ook wel eens achterwege.

 

Reu of teef?

Met een teef kan je een nestje fokken, maar vrouwelijke honden zijn gevoelig voor de ontwikkeling van melkkliertumoren, suikerziekte of baarmoederontsteking. Om dit te voorkomen, laat je een teefje best steriliseren vanaf 6 maanden.
Een reu kent andere problemen: eens ze hormonaal actief zijn, kunnen ze de neiging hebben om weg te lopen op zoek naar loopse teefjes in de buurt of kunnen ze op ongewenste plekjes beginnen urineren. Op latere leeftijd zijn ze gevoelig voor prostaatproblemen. Castratie biedt in de meeste gevallen soelaas.
 

Wie goed kiest, kiest een vriend voor het leven!


Eén gouden raad: neem voldoende tijd om je te informeren. Goede fokkers geven je graag gedetailleerde uitleg over ‘hun ras’ en hun ervaringen, net zoals de enthousiaste medewerkers van talrijke hondenscholen zullen doen.


Je hebt nog vragen, maar je vindt het antwoord niet op onze site? Aarzel dan niet om ons te bellen. We zullen je graag verder helpen.