facebook Informatiefiche

Dierenkliniek

Dierenartsenpraktijk

Huidparasieten

 

Een groot deel van de problemen die zich voordoen bij onze huisdieren zijn terug te brengen tot één of andere huidparasiet. Hieronder een beknopt overzicht van de meest voorkomende plaaggeesten:

 

  • Vlooien
  • Teken
  • Luizen
  • Mijten

 

Voor elk van deze beestjes wordt telkens beschreven hoe ze problemen kunnen veroorzaken en wat daartegen kan worden ondernomen.

 

Vlooien

Deze vleugelloze, afgeplatte insecten kunnen erge jeuk veroorzaken, en dit bij verschillende diersoorten (hond, kat, fret…). Het grootste deel van de vlooien zit niet op het dier, maar in de omgeving. Ze komen het hele jaar door voor, aangezien ze binnen in huis kunnen overwinteren. Dit neemt niet weg dat zich in de zomermaanden echte vlooienplagen kunnen voordoen, doordat hogere omgevingstemperaturen de voortplantingscyclus van de vlo gevoelig inkorten. Overleven doen vlooien door bloed te zuigen, waardoor ze hevige huidirritatie kunnen veroorzaken. Er zijn zelfs meer en meer dieren die een vorm van allergie ontwikkelen tegenover deze vlooienbeten. Daarnaast is het zo dat vlooien, in een vroeg ontwikkelingsstadium (de vlooienlarve) eitjes van lintwormen kan opnemen. Wanneer een hond of kat geïrriteerd door deze bloedzuigende parasiet, de volwassen vlo verorbert, wordt deze op zijn beurt door de lintworm besmet.
Een reden te meer om uw huisdier op regelmatige tijdstippen preventief tegen vlooien te behandelen. Vanouds gekende middeltjes als vlooienpoeder en een vlooienband blijven effectief maar hebben elk voor zich ook verschillende nadelen. De laatste jaren wordt er meer en meer gegrepen naar doeltreffende sprays en vlooienpipetjes om op de huid aan te brengen. Voor informatie hierover kan u steeds terecht bij één van onze dierenartsen.

 

Teken

Deze kleine spinnetjes verbergen zich graag in struiken of hoog gras. Daar wachten ze geduldig tot er iets of iemand voorbijkomt waar ze zich in kunnen vastbijten. Eens ze voldoende bloed gezogen hebben, laten ze zich terug vallen en wachten tot er een nieuw slachtoffer passeert. Ze kunnen vervelende knobbels veroorzaken en brengen ook een aantal ziektes over (o.a. de ziekte van lyme).
Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dit kunnen we doen met producten die ineens ook tegen vlooien werkzaam zijn, of met een specifieke tekenband.

 

Luizen

Luizen blijven, in tegenstelling tot vlooien en teken, heel de tijd op het dier zitten. Een ander verschil is dat ze een specifieke voorkeur voor een bepaalde diersoort hebben, dus een kattenluis verhuist niet naar een hond of omgekeerd. Hoewel ze veel kleiner zijn dan vlooien of teken, zijn luizen én hun eitjes met het blote oog te zien. Ze overleven door het eten van huidschilfers of het zuigen van vocht uit de huid.
Bij goed verzorgde dieren komen luizen zelden voor, zodat een specifieke vorm van preventie hier niet aan de orde is.

 

Mijten

Dit is een verzamelnaam voor verschillende soorten insecten die elk op zich een bepaald huidprobleem kunnen veroorzaken. De meeste van deze beestjes zijn besmettelijk voor zowel mens als dier en kunnen soms erge jeuk veroorzaken. Zonder microscoop zijn ze niet zichtbaar, zodat de diagnose meestal bij de dierenarts gesteld wordt. De meest voorkomende problemen zijn oorschurft, demodex, schilfermijt en de gewone schurft. Bij besmetting vragen elk van deze aandoeningen om een specifieke behandeling en preventie.

 

Zoals u merkt is dit een vrij beknopt overzicht van deze meest voorkomende huidparasieten. Voor meer informatie over elk van deze aandoeningen kan u steeds terecht bij onze dierenartsen.