facebook Informatiefiche

Dierenkliniek

Dierenartsenpraktijk

Een nieuw katje in huis

 

Een kat in huis halen, doe je niet zomaar! Het is belangrijk jezelf enkele vragen te stellen.

 

 • Een kitten of een volwassen kat
 • Een binnenkat of een ‘huis-, tuin- en keukenkat’
 • Een gewone kat of een raskat
 • Een bepaald ras
 • Een kater of een kattin

 

Eén goede raad: handel niet impulsief. Enkel bij een weloverwogen keuze, kom je niet bedrogen uit. Onderstaande checklist kan een hulp zijn bij de aanschaf van een nieuwe kat.

 

 • Propere helder ogen
 • Zuivere oren
 • Neus zonder korsten of etterige uitvloei
 • Geen niezen of hoesten
 • Geen braken
 • Blinkende vacht zonder vlooien of vlooienstrontjes
 • Propere anus zonder sporen van diarree of wormen
 • Vinnig en alert beestje
 • Gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid
 • Ouderdieren vrij van ziektes (vooral bij raskatten van belang)

 

Kitten of volwassen exemplaar?

Een kitten in huis halen, betekent een levendig en speels beestje erbij. Voordeel is dat het dier zich van bij het begin kan aanpassen aan je gezin, je woonst en je omgeving. Je bent er bijvoorbeeld als de kippen bij om hen het klimmen in gordijnen of het bekrassen van sofa’s af te leren. Zindelijkheid vormt normaal gezien geen probleem: ze weten van jongs af de kattenbak te vinden. Volwassen dieren zijn karakterieel al gevormd. Meestal beschikken ze over voldoende aanpassingsvermogen en als ze gewend zijn aan hun nieuwe thuis, heb je er een dankbare huisgenoot bij.

 

De asielen zitten vaak overvol met zowel kittens als volwassen katten. Informeer bij de verantwoordelijken of er een poes aanwezig is, die bij jou en je gezin zou kunnen passen. Het loont vaak de moeite een asiel-poes te adopteren.
Het is best mogelijk om meerdere katten samen te zetten. Van naturen uit zijn het solitaire dieren, maar meestal zullen ze elkaar na verloop van tijd tolereren. Een beetje geduld is de boodschap.

 

Een binnenkat of een ‘huis-, tuin- en keukenkat?

Binnenkatten, of ze nu al dan niet een stamboom bezitten, kennen de leuke plekjes in je huis snel. De kattenbak gebruiken ze zonder problemen. Zorg wel voor voldoende afleiding: een balletje, een touw of een plastic muis zijn ideale gadgets voor de stimulatie van hun jachtinstinct. Buitenkatten beperken de muizenpopulatie in je buurt, maar lopen meer risico’s: wormbesmettingen, allerlei infecties zoals bijtabcessen, kattenleukemie, kattenaids, oormijten, vlooien, teken, en… het dagelijkse risico om overreden te worden.

 

Het is perfect mogelijk een kat continu binnen te houden, op voorwaarde dat het dier nooit anders gekend heeft. Voor een kat die het gewoon is te jagen en de buurt te verkennen, is een tweede leven binnenshuis slechts uitzonderlijk mogelijk. Het omgekeerde vormt meestal geen probleem: een binnenkat die plots de buitenlucht in kan, is de koning te

rijk!

 

Een ‘straatkat’ of een raskat?

Het is niet moeilijk om aan een gewone kat te geraken: in de zomermaanden zijn er gratis kittens in overvloed. Hun karakter en uiterlijk zijn minder voorspelbaar, maar daarom zijn ze niet minder lief of gezond.
Raskatten beantwoorden aan de ‘rasstandaard’, waardoor je vooraf informatie kan inwinnen. Rasfokkers doen hun uiterste best om gezonde, hoogwaardige fokdieren te kruisen. Ze proberen de gezondheid te garanderen en de nesten worden met heel veel goede zorgen omringd.

 

Kattenhandelaren kunnen u op elk moment van het jaar het door u gewenste ‘raskatje’ bezorgen. De exacte achtergrond van de poezen is niet altijd te traceren. Bovendien vormt het groeperen van veel katten een verhoogd risico op besmettelijke ziekten zoals niesziekte, kattenziekte, leucose, FIP,enz… Het socialisatieproces, dat zo belangrijk is in de eerste levensweken, blijft wel eens achterwege.

 

Welk ras?

Waarschijnlijk heb je al langer een bepaald ras in je gedachten? Goede fokkers van raskatten geven je graag gedetailleerde uitleg over ‘hun ras’ en hun ervaringen. Je kan hen contacteren op kattenshows of via de rasverenigingen.
Eens de keuze gemaakt is, moet je jezelf de vraag stellen of dit ras bij je levenswijze, of dat van je gezin, past. Hou rekening met je eigen smaak, de beschikbare ruimte en, niet onbelangrijk, je tijd. De keuze is hoogstpersoonlijk: laat je niet meeslepen door de populariteit van een ras of de goedbedoelde meningen van anderen!

 

Een kater of een kattin?

Een kattin is vruchtbaar vanaf 6 maanden en zorgt dan met gemak voor 2 à 3 nestjes nakomelingen per jaar. Dit is meestal tegen de zin van de baasjes… Het is een wijdverspreid misverstand dat het goed is voor de gezondheid van de poes om kleintjes op de wereld te zetten. Om dit te voorkomen, bestaan er de kattenpil, de prikpil en een sterilisatie, waarbij enkel sterilisatie 100 procent zekerheid biedt.
Bij katers wordt je met een ander probleem geconfronteerd: eens ze hormonaal actief zijn, sproeien ze urine, lopen ze soms dagenlang van huis weg en vechten ze waar ze kunnen om de aandacht van kattinnen. Castratie biedt hierin soelaas.
 

Wie goed kiest, heeft er een poezenvriend bij! Als je een nieuwe kat in huis wil halen, denk je best even na. Dus neem voldoende tijd om je te informeren.


Voor vragen omtrent de aanschaf van een nieuw katje, mag je ook ons contacteren. Wij hebben vaak ook berichtjes op het scherm in de wachtzaal of op onze facebook pagina over nestjes katten die beschikbaar zijn.


Je hebt nog vragen, maar je vindt het antwoord niet op onze site? Aarzel dan niet om ons te bellen. We zullen je graag verder helpen.