facebook Informatiefiche

Dierenkliniek

Dierenartsenpraktijk

Ontwormen

 

Onder ontwormen verstaan we het toedienen van een middel dat werkzaam is tegen één of meerdere wormsoorten. Sommige van deze wormen zijn ook besmettelijk voor de mens.


Hieronder geven we een korte uitleg over elk van deze ziekteverwekkers en bespreken vervolgens hoe we preventief te werk kunnen gaan.


De meest voorkomende wormsoorten bij kat en hond zijn spoelwormen en lintwormen. Wanneer een dier massaal veel wormen heeft, kan je deze soms terugvinden in braaksel of stoelgang. Spoelwormen worden meestal vergeleken met opgerolde spaghetti sliertjes of elastiekjes. Levende lintwormstukjes (wit, afgeplat en niet langer dan 1 cm) kunnen het lichaam verlaten via de anus. Soms worden ze achteraf pas in gedroogde toestand opgemerkt en lijken dan op gedroogde rijstkorreltjes.


De lintworm onderscheidt zich van de andere wormsoorten door zijn specifieke levenscyclus, waarbij altijd een tussengastheer nodig is. Dit heeft als gevolg dat uw hond of kat niet rechtstreeks met een lintworm kan worden besmet door een soortgenoot. Wel door het eten van rauw vlees, muizen en andere knaagdieren, of wanneer ze last hebben van vlooien. Meer hierover in de rubriek ‘huidparasieten’ elders op onze website.


Wormen zijn echte parasieten wat een serieuze invloed kan hebben op de algemene conditie van hond of kat. Het typische wormbuikje is daarvan een sprekend voorbeeld. In erge gevallen veroorzaken ze een maagdarmontsteking met diarree en braken als gevolg, of zelfs bloedarmoede.


De enige manier om met zekerheid uit te maken of je hond of kat last heeft van darmparasieten, is een mestonderzoek. Hiervoor wordt een staal stoelgang van 3 dagen naar het medisch laboratorium gestuurd.
 

Ontwormingsschema voor de hond en de kat:

 

  • Van 2 weken tot 2 maanden wordt er om de 2 weken ontwormd;
  • Van 2 maanden tot 6 maanden wordt er om de maand ontwormd;
  • Vanaf 6 maanden wordt er 4 keer per jaar ontwormd.
  • Drachtige dieren worden best extra ontwormd 2 weken voor de bevalling. Daarna worden ze samen met de jongen verder ontwormd.

 

Belangrijk hierbij is een goede keuze van het ontwormingsmiddel. Zo zijn veel courante middelen niet werkzaam tegen lintwormen. Andere darmparasieten vragen dan weer een heel specifieke behandeling.


Voor meer informatie over de verschillende wormen en hun behandeling kan u altijd terecht bij ons aan de balie.