facebook Informatiefiche

Dierenkliniek

Dierenartsenpraktijk

De operatiepatiënt

 

In onze kliniek voeren we dagelijks allerlei operaties uit. Sterilisaties en castraties bij honden, katten en knaagdieren zijn je wellicht het best bekend, maar ook voor minder alledaagse ingrepen, zoals orthopedische of weke-delen chirurgie garanderen we professionaliteit.

Een chirurgische ingreep gebeurt niet zomaar. Vooraleer je huisdier ‘onder het mes’ gaat, gaan er heel wat onderzoeken en handelingen vooraf. Bovendien is er een ‘tijdens’ en een ‘na’, momenten die heel erg belangrijk zijn om de operatie tot een goed einde te brengen.

Een volledige ingreep bestaat uit volgende stappen:
 

 • Een afspraak maken
 • Preoperatief onderzoek
 • Opname
 • Verdoving
 • Monitoring
 • Operatie
 • Herstel
 • Huiswaarts
 • Hechtingen verwijderen


In wat volgt, leiden we je binnen in onze praktijk. Zo weet je precies wat er achter de schermen met je huisdier gebeurt.
 

Afspraak maken

Voor routine-ingrepen zoals een sterilisatie of een gebitsverzorging, kan je telefonisch een afspraak maken, op voorwaarde dat je huisdier recent in onze kliniek was en we op de hoogte zijn van zijn algemene gezondheidstoestand. Is een bezoek echter lang geleden of werd je dier nog nooit volledig onderzocht? Kom dan vooraf even langs voor een algemene check-up. Hetzelfde geldt voor de ‘curatieve’ ingrepen, want ook al lijkt een gezwelletje op het eerste zicht banaal, in de praktijk blijkt dit soms anders.

Wanneer je naar ons verwezen werd door een collega, kan je onmiddellijk bij ons terecht. Je dierenarts kan ons dan de nodige informatie over je huisdier doorgeven.
 

Preoperatief onderzoek

Elke operatiepatiënt wordt voor de verdoving aan een algemeen klinisch onderzoek onderworpen. Bij een jong gezond dier gebeurt dit vlak voor de ingreep. Bij oudere of zieke dieren gebeurt dit vooraf. Zij krijgen indien nodig nog een bijkomend bloed- en urineonderzoek, zodat we het risico bij verdoving beter kunnen inschatten. In sommige gevallen voeren we eveneens een grondiger onderzoek van hart en longen uit.
 

Opname

Op het ogenblik dat we een afspraak maken voor een operatie, geven we je enkele richtlijnen mee. We willen immers zoveel mogelijk risico’s vermijden. Zo vragen we om:

 

 • Je huisdier preventief te behandelen tegen vlooien.
 • Je huisdier vaccineren, indien dit nog nooit gebeurd is.
 • Je huisdier nuchter te houden minstens 12 uur voorafgaande aan de verdoving (drinken mag, eten niet). Dit is nodig om te voorkomen dat je huisdier gaat braken tijdens de verdoving, of erger nog, dat de maaginhoud kan terugvloeien naar de slokdarm. Dit laatste kan gevaarlijke complicaties met zich meebrengen. Een kat hou je dus het best een nachtje binnen.
 • Indien je een hond binnenbrengt: gelieve het beestje nog even goed uit te laten.
 • Een uitzondering op de regel zijn de kleine knaagdieren. Zij mogen absoluut niet vasten en ze moeten kunnen eten tot vlak voor de verdoving.

 

De meeste operatiepatiënten worden in de loop van de ochtend opgenomen. Je krijgt dan meteen een nieuwe afspraak om je huisdier in de late namiddag weer op te pikken. Inderdaad, het valt soms zwaar om je huisdier een ganse dag achter te laten, maar wij houden ons aan een volledige opname. Zo zijn we zeker van een veilig herstel na de operatie.


En opnieuw is hier een uitzondering op de regel: als je huisdier erg bang of gestresseerd is, mag je bij hem blijven totdat de verdoving is ingezet. Uitzonderlijk gebeurt het dat het ontwaken van zo’n dier onrustig verloopt. Dan nemen we vroeger dan afgesproken opnieuw contact met u op, zodat je hem in zijn vertrouwde omgeving bij zijn positieve kan laten komen.
 

Verdoving

De anesthesie binnen de diergeneeskunde is de voorbije jaren sterk geëvolueerd. Het verdoven van je huisdier wordt steeds veiliger: er zijn betere injectie-verdovingen en we werken ook met isofluraan. Deze laatste gebruiken we vooral bij risicopatiënten en bij langdurige operaties.

De injectie-verdoving gebruiken we voor kortere ingrepen als castraties en sterilisaties bij de kat. Je huisdier krijgt eerst een kalmerende injectie, en zodra deze in werking is getreden, krijgt hij een tweede spuitje dat voor de volledige verdoving zorgt.

 

Monitoring

Tijdens de ingreep volgen we de algemene gezondheidstoestand van je huisdier nauwgezet op. In de eerste plaats controleren we de kleur van de slijmvliezen, de ademhaling en bepaalde reflexen. Voor de controle van de interne functies maken we gebruik van een aantal hulpmiddelen:

 

 • De pulsoxymeter registreert de hartslag.
 • De capnograaf meet de samenstelling van de uitgeademde gassen.
 • De pulsoxymeter toont in welke mate het bloed met zuurstof verzadigd is.
   

Al deze parameters geven ons op elk moment een correct beeld van de diepte van de verdoving, en ze waarschuwen ons meteen wanneer er iets mis dreigt te gaan. De diepte van de gas-anesthesie kan heel snel worden aangepast. Wanneer je huisdier plots oppervlakkig gaat ademen, neemt het anesthesietoestel automatisch de beademing over. Via het intraveneuze infuus kunnen we, indien nodig, bijkomende medicatie toedienen zodat alle vitale functies onder controle blijven.
 

Operatie

Wanneer je huisdier diep slaapt en de monitoring-toestellen aangesloten zijn, wordt de vacht rondom de operatieplek weggeschoren. Daarna wordt het geschoren deel gewassen, ontsmet en rondom met steriele doeken afgedekt. Op dit moment is onze patiënt volledig klaar voor de operatie.

Na de operatie hechten we de huid. Dit wil zeggen dat het grootste deel van het hechtmateriaal in de huid geweven zit, en na korte tijd ‘oplost’ in de huid. Uitwendig zie je maar enkele draadjes.
 

Herstel

Zowel na korte als na langdurige operaties, houden we je huisdier een tijdlang in observatie. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat de lichaamstemperatuur fel gedaald is, leggen we hem onder warme infraroodlampen. Dieren die aan het infuus liggen, dienen we achteraf extra vocht toe, zodat de verdoving vlotter verwerkt wordt.

Vlak voordat je hem komt oppikken, verwijderen we de intraveneuze catheter en leggen we een drukverbandje aan tegen het nabloeden. En tot slot, wanneer je je huisdier weer in de armen sluit, vertellen we je alles over de ingreep zelf, over de eventuele nazorg en de medicatie.


Huiswaarts

Leg je dier op een rustig, warm en schemerig plekje. Konijnen moet je meteen eten en drinken aanbieden en zouden binnen 48 uur na de operatie moeten keutelen. Honden en katten moet je steeds drinken aanbieden. Enkel als ze ernaar vragen, mag je hen eten geven. Het is wel belangrijk dat hij de dag na de ingreep zelfstandig begint te drinken, maar het kan twee dagen duren vooraleer hij weer eet.

Na een grote ingreep laten we je huisdier op controle komen. Meestal is dit enkele dagen later. Ondertussen vragen we je om enkele gedragingen te observeren.

 

 • Is je huisdier alert?
 • Zijn er bloedingen?
 • Drinkt en eet hij voldoende?
 • Braakt hij?
 • Likt of bijt hij aan de operatiewonde?
 • Blijft de wonde schoon?

 

Als je je zorgen maakt over één van bovenstaande gedragingen, aarzel dan niet om ons te contacteren.
 

Hechtingen verwijderen

Ongeveer tien dagen na de operatie verwijderen we de hechtingen. Dit hoort bij de ingreep en gebeurt kosteloos. Ook hiervoor werken wij steeds op afspraak zodat u niet te lang hoeft te wachten.

Je ziet het: een operatie houdt veel meer in dan ‘snijden’. Zowel voor jou als je huisdier is het een onaangename en vaak emotionele onderneming, die wij zo zacht mogelijk trachten op te vangen. Een gouden raad: geef jezelf en je huisgenootje na een operatie de nodige tijd om te herstellen.

Neem de gezondheid van je dier niet voor lief. Een baasje kent zijn eigen huisdier zelf het best. Merk je dat er iets scheelt met je viervoeter, maak dan even een afspraak om alles te laten nakijken. Wij genezen waar we kunnen, maar wordt een ziekte in een vroeg stadium ontdekt, dan kunnen zware behandelingen soms vermeden worden.

Je hebt nog vragen, maar je vindt het antwoord niet op onze site? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder.