facebook Informatiefiche

Dierenkliniek

Dierenartsenpraktijk

Voeding voor de hond en de kat

 

Zoals u wellicht al hebt gemerkt, kan u een uitgebreid gamma aan honden- en kattenvoeding vinden bij de dierenarts, in de dierenspeciaalzaak en in de supermarkt. Langdurig onderzoek door meerdere dierenvoederfirma’s leidde tot de productie van hoogkwalitatieve voeding. Op dit moment is er voor elk huisdier, ongeacht leeftijd of ras, een geschikt dieet op de markt. Hierdoor is de gemiddelde leeftijd van onze huisdieren gevoelig gestegen. Gelukkig maar! Het is dan ook zeer moeilijk om zelf een volledig uitgebalanceerd voer te koken dat op hetzelfde niveau zit als de aangepaste, commerciële diëten.


Als algemene regel adviseren wij eerder korrels dan blikvoeding. Een vaste voeding helpt mee tandproblemen te voorkomen. Soms raden we ook voeding uit blik aan. We zien de laatste tijd meer en meer urinewegproblemen bij katten. Een belangrijk oorzaak is onvoldoende vochtopname. Het is dan ook belangrijk steeds vers drinkwater ter beschikking te stellen.


Om katten meer te laten drinken, kan u meerdere drinkbakjes voorzien. Een poes houdt niet van plastieken potjes. Gebruik dus glas of aardewerk. In de handel bestaan ook waterfonteinen. De meeste katten vinden dit geweldig en gaan hierdoor meer drinken. Voeding uit blik bevat een belangrijke hoeveelheid vocht en kan de wateropname verhogen.
 

Hieronder gaan we verder in op de verschillende factoren die de keuze voor een geschikte voeding kunnen beïnvloeden:

 

  • Leeftijd
  • Ras
  • Activiteit
  • Hormonale toestand
  • Afwijkende gezondheidstoestand

 

Leeftijd

Voor pups en kittens is een aangepaste voeding essentieel. Een hogere energiewaarde, kwalitatieve eiwitten en een juiste concentratie mineralen en vitaminen zijn nodig om een optimale groei te verzekeren. Het is belangrijk bij jonge dieren aandacht te besteden aan grootte en ras. Pups worden best minimum driemaal daags gevoederd. Volwassen honden krijgen 1 tot 2 keer per dag hun eten. Voor katten stellen wij een ‘ab libitum’ voeding voor. Dit wil zeggen dat er steeds eten ter beschikking mag staan.
Oudere dieren vragen om een senior voeding. Dit bevat minder calorieën omwille van de lagere activiteit van de hond-of-kat-op-rust. De hoeveelheid proteïnen is lager, maar de kwaliteit is beter dan in de volwassen voeders. Hierdoor worden de ouder wordende nieren en lever minder belast.

 

Ras

Zoals u wellicht al hebt gemerkt, zijn er naast de standaard hondenvoeders ook diëten op de markt, specifiek voor minirassen en voor de reuzenrassen, de large of giant breeds. In de eerste plaats is er een verschil in de grootte van de brokken. Anderzijds is er een belangrijk verschil in de samenstelling omdat de voedingsbehoeften van minihondjes anders zijn dan deze van de reuzenrassen.
Om een te snelle en onregelmatige groei bij pups van grote rassen te voorkomen, is het belangrijk een voeding te voorzien die minder energierijk is. Ook dient de calciumtoediening nauwgezet gecontroleerd te worden. Een te calciumrijk dieet werkt op korte of lange termijn ernstige bot- en gewrichtsafwijkingen in de hand. Hiermee is meteen ook de stelling dat grote rassen voedingssupplementen met extra kalk en vitaminen nodig hebben, weerlegd! Als u een goed uitgebalanceerde voeding geeft, zijn extra’s uit den boze.
Ook voor katten bestaan er rasgebonden versies van voeding. Langharige poezen hebben alleszins baat bij een dieet dat de darmtransit bevordert en haarbalvorming voorkomt.

 

Activiteit

Dat niet alle dieren even actief zijn, spreekt voor zich. Ook hier wordt de voeding best aangepast aan de specifieke behoefte. Een binnenhuiskat heeft immers minder energie en dus minder voeding nodig dan een buitenkat die van jagen op muizen haar ‘beroep’ heeft gemaakt.
Bij de honden wordt onderscheid gemaakt tussen standaard (medium) onderhoudsvoedingen, light voedingen voor de minder actieve dieren of dieren met aanleg voor overgewicht en extra energierijke ‘performance’ diëten voor actieve honden die veel inspanningen verrichten.

 

Hormonale toestand

Leidt een sterilisatie of castratie steeds tot overgewicht? Het is waar dat door het wegvallen van de geslachtshormonen een verandering in het metabolisme optreed. De energiebehoefte vermindert. Hierdoor is het mogelijk dat zwaarlijvigheid optreedt als de voeding postoperatief niet wordt aangepast. Obesitas is op termijn ongezond. Denken we dan maar aan de ontwikkeling van diabetes en de mogelijke gewrichtsproblemen. Daarom luidt ons advies na castratie en sterilisatie: geef uw hond of kat een voeding met minder energie. Dit in combinatie met gezonde tussendoortjes en voldoende beweging, zorgen voor een slanke lijn!

 

Afwijkende gezondheidstoestand

Een aangepast dieet is een substantieel onderdeel van de behandeling bij meerdere aandoeningen. We denken hierbij aan lever- en nierziekten, huidproblemen, diabetes, overgewicht, verteringsaandoeningen en urinewegkristallen en -stenen. Wij begeleiden u heel graag in de behandeling van talrijke ziekten. Soms stellen we u een specifieke voeding voor. We kozen binnen onze dierenkliniek voor een combinatie van een aantal merken zodat we beschikken over een volledig gamma aangepaste diëten. Omdat ook bij dieren smaken kunnen verschillen, proberen wij met u te zoeken naar de ideale voeding die ook smakelijk wordt opgegeten door uw viervoeter.

 

Eens een goede keuze gemaakt is en er geleidelijk is overgeschakeld, blijft u best bij het gekozen dieet. Afwisselen kan telkens aanpassingsproblemen geven. De voedingen verkrijgbaar in onze praktijk, kunnen minstens 2 keer per week besteld worden bij onze groothandel. Hierdoor staan we borg voor verse producten met een lange houdbaarheidsdatum. Voor een aantal producten is het nodig deze te bestellen. Een telefoontje volstaat om enkele dagen later de voeding op te komen halen.

 

Hebt u raad nodig, aarzel dan niet om iemand van ons team om informatie te vragen. We zijn er om u en uw dier te helpen zodat ze een gezond en lang leven kunnen leiden!