facebook Informatiefiche

Dierenkliniek

Dierenartsenpraktijk

Vuurwerkangst


Veel honden zijn bang voor vuurwerk of onweer. Veel hondeneigenaren zien daarom enorm op tegen de laatste weken van het jaar wanneer het vuurwerk weer losbarst. Toch is er in veel gevallen wat aan te doen, door de hond tijdig te laten wennen aan het geluid van vuurwerk.


Nuttige tips

Houd je huisdier binnen en voorkom dat uw huisdier op de vlucht slaat. Voorzie een plaats waar het dier zich veilig voelt en probeer het daar niet weg te halen (ook al is dat onder de trap).

Probeer zo veel mogelijk het geluid te dempen door ramen en deuren gesloten te houden.


Probeer uw dier niet te bevestigen in zijn angst. Blijf de dingen doen die u normaal ook doet en probeer uw eigen schrikreacties niet te laten zien.


Toon wel dat u weet dat uw hond bang is. Negeren of straffen leert de hond enkel dat zijn baasje hem niet begrijpt en niet te vertrouwen is in stresssituaties. Laat uw hond dus gerust tegen u aanleunen als u in de zetel zit.


Laat uw huisdier chippen. Een chip helpt om vlot de eigenaar van een weggelopen huisdier te kunnen opsporen.
 

Een pilletje tegen de schrik?

Wondermiddelen bestaan helaas niet. Sommige pillen kunnen wel de reacties en bewegingen verminderen, maar nemen de angst niet weg. Bovendien valt de uitwerking niet altijd te voorspellen en worden sommige dieren juist onrustiger.
Zomaar medicatie uit uw eigen apotheek halen is ook geen goed idee. De juiste dosering per lichaamsgewicht kan erg verschillen tussen mens, hond en kat.


Feromonen in de vorm van sprays of halsbanden kunnen samen met een individueel aangepaste gedragstherapie wel voor goede resultaten zorgen.


Een folder met meer uitleg over vuurwerkangst is te verkrijgen aan de balie van onze praktijken.